Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Borostyán, mint a légúti betegségek gyógyszere
  2024-02-25 19:53:52, vasárnap
 
 



A borostyán, mint a légúti megbetegedések kezelésére alkalmas gyógyszer szerzett magának hírnevet. A borostyánlevél kivonata vírusellenes, gombaölő, féreghajtó és erős antioxidáns hatással rendelkezik.

A közönséges borostyán egész Európában és Ázsia mérsékelt égövi területein őshonos. Kedveli az árnyékos nyirkos területeket.

Népies elnevezései: repkény, barbanók, kerekrepkény, erdei borostyán, közönséges borostyán.

Léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje, amely kapaszkodógyökereinek köszönhetően képes felkúszni és rátapadni a fákra és falakra, ha pedig nincs támasztéka, a földön terül szét. A borostyán az egyetlen aráliaféle, mely előfordul Közép-Európában.

Kizárólag az idős növények virágoznak, de csak akkor, ha magasabb helyre tud felkapaszkodni és elegendő napfényt kap.

Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek és az ember számára mérgezőek, de sok madárnak életmentő táplálék a zord téli időben. Ízük keserű és émelyítő, ha pedig szétmorzsoljuk őket fűszeres illatú, enyhén gyantás szag érezhető.

A borostyán triterpén szaponinokat (hederakozid C-t), fahéjsav származékokat, poliineket (falkarinolt), alkaloidot (emetint) és flavonoidokat tartalmaz.

Borostyán történelem
A borostyán az ókor óta a hűség és a barátság szimbóluma. A görögök úgy tartották, hogy ha egy borostyánágat adnak az ifjú párnak, az el nem múlóvá teszi a szerelmüket. A rómaiak és kelták is tisztelték tartósságáért, ellenállóságáért. Úgy tartották, hogy jó a másnaposság ellen, növeli a termékenységet, enyhíti a fejfájást, görcsoldó.

A borostyánlevél népszerűségét már Hippokrates, ,,a Medicin atyja" (460-375 Kr.e.) is elősegítette. Ugyan nem tudott a gyógyító hatóanyagról, inkább az istenekben és lelkekben hitt, akik a növényben élnek, és nekik tulajdonította a gyógyító erőt. Leonardo da Vinci (1452-1519) is ismerte a borostyánlevél gyógyító hatását. Beszámolt arról, hogy vaddisznók megbetegedés esetén borostyánlevél fogyasztásával kúrálták magukat.

A 16. században kezdték igazából alkalmazni a borostyánlevelet, mint gyógyhatású szert, a légutak gyulladása ellen. Azonban csak a 19. században ment végbe az áttörés az egyszerű népi gyógyászatból, mint természetes alapú gyógyszer, köhögés ellen.

Egy orvosnak feltűnt, hogy egy bizonyos dél-franciaországi régióban a gyermekek ritkán szenvednek köhögéstől, és ezek a gyermekek a tejet borostyánfából készült csészéből itták. Arra következtetett, hogy a fában kell lennie egy olyan anyagnak, mely a köhögés ellen védelmet nyújt. Volt benne igazság, de ma már tudjuk, hogy a hatóanyagok főleg és nagyobb mennyiségben a levelekben találhatók.

A borostyánt napjainkban leginkább a köhögés természetes kezelésére, légúti hurutok, és krónikus bronchitiszek esetén alkalmazzuk szaponin tartalma miatt.

A levél antibakteriális hatású és rákos daganatok kialakulását gátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Gyógyszeripari alapanyagként a növény sötétzöld leveleit és virágtalan hajtásait szedik nyár végén, légcsőhurut, szamárköhögés, tüdőasztma gyógyítására szolgáló készítmények alkotórészének.

A hagyományos népi gyógyászatban a borostyán teáját belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek, valamint köszvény, ízületi gyulladás, reuma és a vérhas kezelésére használják.

A borostyán levelek főzete külsőleg borogatószerként égési sebekre, leégésre, bőrkeményedésre, cellulitisre, gyulladásokra, ideg- és ízületi fájdalmakra, fekélyekre, reumatikus betegségekre, nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre, fertőző- és paraziták okozta bőrbetegségekre, korpás fejbőrre, vísszérgyulladásra is alkalmazható.

A borostyánt tartalmazó kozmetikumok puhítják a bőrt és tisztító hatásúak, emellett gyulladás gátlók és nyugtatók. Fokozzák a vér- és nyirokkeringést, feszessé és rugalmassá teszik a bőrt.

Homeopátiás készítményeit légúti gyulladások, emésztőszervi betegségek és pajzsmirigy-túlműködés ellen alkalmazzák.


A Természetgyógyász Magazin az alábbiakat ajánlja
Hajmosás utáni öblítőszerként használva a sötétbarna, fekete hajnak selymes fényt kölcsönöz.

Narancsbőr kezelésére a levelekből erős főzetet készítünk, melybe 1-2 csepp boróka- és rozmaringolajat keverünk. 20 perces meleg tengeri sós fürdő után egy főzettel átitatott kendőt helyezünk a cellulitiszes bőrre, folpackkal betakarjuk, száraz ruhával rögzítjük. Vigyázat egyeseknél allergiás tüneteket válthat ki!

Borostyántea készítése
Forrázzunk le egy kávéskanál szárított borostyán levelet 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.

Igyunk meg belőle napi 1 csészével, esetleg mézzel édesítve.

Borostyán borogatás

Keverjünk pépesre 1 rész felaprított friss borostyán levelet és 3 rész őrölt lenmagot egy kevés forró vízzel, kenjük egy kendőre, és tegyük a fájó testrészre.

Borostyán tinktúra készítése
Öntsünk le egy kávéskanál friss borostyán levelet 5 dl 50%-os alkohollal (pálinkával), tegyük meleg helyre jól záródó üvegbe, minden nap rázzuk alaposan össze az üveg tartalmát és 14 nap múlva szűrjük le. Makacs köhögés esetén fogyasszunk belőle néhány cseppet. A tinktúra enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat is.

A feng shui szerint a borostyán szinte folyamatosan chi energiát közvetít. A borostyán egy olyan energia dús növény, amely segít kilábalni a nehéz helyzetekből is. Tehát érdemes kertünkben legalább talajtakaróként borostyánt tartani. A NASA vizsgálatai szerint ez az energikus növény megköti a levegő káros formaldehid tartalmát, ezért a lakásba is beszerezhetünk egy cserép szobaborostyánt.

Intelmek a borostyán fogyasztásával kapcsolatban!
A gyógytea alkalmazása gyermeknek nem ajánlott, mivel a szaponin mennyisége változó lehet a növényben, emiatt gyomorgörcsöt, hányást, hányingert okozhat. Emetin tartalma miatt pedig terheseknek nem ajánlott mivel ez az alkaloid növelheti a méhösszehúzódásokat.

A kékesfekete, áfonyára emlékeztető gyümölcse mérgező! Semmilyen körülmények között nem szabad megkóstolni!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: rendellenességek, tulajdonságokkal, ellenállóságáért, borostyánlevelet, borogatószerként, rozmaringolajat, talajtakaróként, bőrkeményedésre, nyirokkeringést, antibakteriális, bőrbetegségekre, szobaborostyánt, lábszárfekélyre, következtetett, léggyökerekkel, öblítőszerként, tulajdonította, borostyánlevél, franciaországi, fogyasztásával, borostyánfából, szétmorzsoljuk, alkotórészének, beszerezhetünk, gyógyszeripari, felkapaszkodni, megbetegedések, termékenységet, alapanyagként, gyógyászatban, bronchitiszek, gyulladásokra, gyógyászatból, készítményeit, tartósságáért, rovarcsípések, légúti megbetegedések, borostyánlevél kivonata, közönséges borostyán, árnyékos nyirkos, földön terül, egyetlen aráliaféle, idős növények, ember számára, zord téli, borostyán triterpén, barátság szimbóluma, borostyánágat adnak, ifjú párnak, másnaposság ellen, borostyánlevél népszerűségét, gyógyító hatóanyagról, Természetgyógyász Magazin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akarat  Egy bizonyos határt  Éretlen vers  Akarat  Elköszönt  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép napot kívánok  Png kutya  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete István - Akác  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png férfi  Kellemes délutánt kívánok  Egy bizonyos határt  Bounty krémes  Hogy lehet megtartani  Png kislány  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép napot kívánok  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Png ház  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Fehér virág  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Zilahy Lajos gondolata  Png férfi  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Szívem tiéd  Örülök, hogy látlak!  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Tavaszi kép  Png ház  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Németh László tollából  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy bizonyos határt  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Radikális szeretet  képre írva  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös 
Bejegyzés Címkék
légúti megbetegedések, borostyánlevél kivonata, közönséges borostyán, árnyékos nyirkos, földön terül, egyetlen aráliaféle, idős növények, ember számára, zord téli, borostyán triterpén, barátság szimbóluma, borostyánágat adnak, ifjú párnak, másnaposság ellen, borostyánlevél népszerűségét, gyógyító hatóanyagról, növényben élnek, gyógyító erőt, borostyánlevél gyógyító, légutak gyulladása, egyszerű népi, orvosnak feltűnt, gyermekek ritkán, tejet borostyánfából, fában kell, olyan anyagnak, köhögés ellen, hatóanyagok főleg, levelekben találhatók, borostyánt napjainkban, köhögés természetes, levél antibakteriális, növény sötétzöld, hagyományos népi, borostyán teáját, vérhas kezelésére, borostyán levelek, borostyánt tartalmazó, alábbiakat ajánlja, levelekből erős, főzettel átitatott, cellulitiszes bőrre, kávéskanál szárított, kevés forró, fájó testrészre, kávéskanál friss, üveg tartalmát, tinktúra enyhíti, rovarcsípések okozta, feng shui, borostyán szinte, olyan energia, nehéz helyzetekből, energikus növény, levegő káros, cserép szobaborostyánt, borostyán fogyasztásával, gyógytea alkalmazása, szaponin mennyisége, alkaloid növelheti, rendellenességek, tulajdonságokkal, ellenállóságáért, borostyánlevelet, borogatószerként, rozmaringolajat, talajtakaróként, bőrkeményedésre, nyirokkeringést, antibakteriális, bőrbetegségekre, szobaborostyánt, lábszárfekélyre, következtetett, léggyökerekkel, öblítőszerként, tulajdonította, borostyánlevél, franciaországi, fogyasztásával, borostyánfából, szétmorzsoljuk, alkotórészének, beszerezhetünk, gyógyszeripari, felkapaszkodni, megbetegedések, termékenységet, alapanyagként, gyógyászatban, bronchitiszek, gyulladásokra, gyógyászatból, készítményeit, tartósságáért, rovarcsípések, borostyánágat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.